Zagrebački holding Mapa weba
 

Poluprazne ulice zamijenila dječja igra

U naselju Sopnica Jelkovec trenutačno živi oko 1500 obitelji. Stanari kažu kako su novim životnim okruženjem zadovoljni, a da bi svakodnevnica bila kao i u drugim dijelovima grada, trebat će proći još neko vrijeme.

28.5.2010. Izvor/autor: Vjesnik/ Martina Cikojević


Od useljenja prvih stanara u Sopnicu Jelkovec, naselje na rubu metropole i prvo građeno prema zagrebačkom modelu stanogradnje, prošlo je već nešto više od godinu dana. I dok su prošlogodišnje priče ljudi o životu u Sopnici bile prilično negativne i pune očaja, danas -godinu dana poslije - situacija je bitno drukčija.

Poluprazne ulice zamijenila je dječja igra, a ukupnu atmosferu podigli su i novootvoreni sadržaji poput kafića i trgovina. U naselju trenutačno živi oko 1500 obitelji, a svakim novim stanarom život u Sopnici postaje življi i ugodniji.

»Uselio sam se u gradski stan prije skoro godinu dana i tada je naselje bilo pravo mrtvilo. Sada se već vidi da sve polako oživljava i moram reći da nam je jako lijepo«, kazao je Mirko Kavan, otac četvero djece kojeg smo uhvatili u šetnji s petogodišnjom kćerkicom. Dodao je da ima i telefon, što je također novost od zadnjeg posjeta Vjesnikove ekipe Sopnici prije pet mjeseci.

S Kavanom se slaže i kupac stana Siniša koji se u svoj novi stan u Sopnici sa suprugom Gordanom i troje djece uselio u listopadu prošle godine. Istaknuo je kako je normalno da se život u naselju uhodava puževim korakom jer je projekt potpuno nov, a da bi životna svakodnevnica bila jednaka drugim dijelovima grada, ističe, trebat će pričekati još neko vrijeme.

»Izuzetno smo zadovoljni u Sopnici. Dolazi sve više stanara pa naselje odmah izgleda življe. Ono što fali je neko dječje igralište za nogomet ili slično. Ima ga kod škole, ali je zatvorenog tipa, pa bi bilo dobro da se napravi jedno na kojem će se moći igrati sva djeca«, rekao je Siniša.

I dok smo prije pet mjeseci pisali kako u naselju postoji samo jedan kafić, pekarnica i ljekarna, ovoga se puta tim sadržajima može dodati i trgovina te još nekoliko kafića, pizzerija, ali i frizerski salon. Iz Holdinga objašnjavaju kako će u naselju tijekom ove godine još zaživjeti i gradska knjižnica, kulturni centar, mjesna samouprava i ambulanta, dok će radovi oko srednje škole biti završeni tijekom 2011. godine.

Iako nisu smješteni u samom naselju, stanarima je nadomak ruke i nekoliko velikih trgovačkih lanaca, pa za veliku kupovinu ne trebaju ići u centar ili pak do drugih udaljenijih dijelova grada. Jedan od problema o kojima su mediji pisali cijelu prošlu godinu bio je i suživot s pojedinim pripadnicima romske populacije. U razgovoru sa stanarima doznali smo da ti problemi i dalje postoje, ali da su svedeni na minimum, a suživot je iz dana u dan sve bolji.

»Ma slušajte, uvijek ima problema, ali oni se mogu riješiti nekakvom edukacijom ili slično. Svugdje imate izgrednika, ali za razliku od prije, u naselju je situacija puno podnošljivija«, ispričao nam je jedan stanar. Dodao je da ga od problema sa stanarima više brine to što u naselju nema dovoljno koševa za smeće pa se na pločnicima oko zgrada ponekad mogu naći prava mala smetlišta.

»Neki dan smo se sami organizirali i čistili oko zgrada jer je nered bio nepodnošljiv! Zvali smo i Holding iz kojeg su nam obećali da će taj problem ubrzo riješiti i postaviti kante za otpad«, kazao je naš sugovornik.


U pripremi još jedna autobusna linija

Stanovnici novog naselja zasad na raspolaganju imaju samo jednu autobusnu liniju kojom mogu doći do autobusnog i željezničkog terminala u centru Sesveta. Iz Holdinga napominju kako je u pripremi uvođenje dodatne autobusne linije i to do tramvajske stanice na Žitnjaku za koju je u postupku rješavanje osnovnih tehničkih uvjeta.