Čestitka predsjednice Uprave u povodu 125. obljenice ZET-a



Zagrebački holding i Zagrebački električni tramvaj danas obilježavaju 125 godina organiziranog javnog prijevoza u gradu Zagrebu. Kada je u subotu, 5. rujna 1891. godine, u 13 sati konjski tramvaj krenuo na prvu redovnu vožnju, zauvijek se promijenio uobičajeni tijek života na gradskim ulicama. U Zagrebu je tada živjelo nešto više od 42.000 stanovnika i, kako navode tadašnji mediji, taj je događaj doživljen kao posebna atrakcija. Navala građana bila je golema. Računa se da se u nedjelju, 6. rujna, tramvajem vozilo dvadeset tisuća ljudi. 
 
Tijekom godina javni prijevoz rastao je zajedno s gradom, a utjecao je na razvitak Zagreba i izvan njegova središta. S prvotnih 8 km tramvajskih pruga, tramvajska prometna mreža polako se širila i na ostale dijelove grada te se danas proteže na gotovo 120 kilometara tramvajskih pruga, kojima svakodnevno vozi oko 200-injak tramvaja.
 
No, ova vrijedna obljetnica značajna je prvenstveno zbog ljudi. Od ZET-ovih konstruktora i radnika u radionicama s početka prošloga stoljeća, koji su proizveli prvi domaći tramvaj, pa do proizvodnje prvoga hrvatskoga niskopodnog tramvaja, cijelu tu povijest obilježio je neizmjeran entuzijazam radnika ZET-a, koji su vođeni svojom vizijom i energijom mijenjali i sliku našega grada.
 
To je naša baština koja me čini izuzetno ponosnom na kolege.
 
Od davne 1891., kada je počeo voziti prvi konjski tramvaj do danas, kada Zagrebom voze tramvaji pri čijoj su izradi korištena najmodernija tehnička rješenja, radnici ZET-a brinuli su da javni gradski prijevoz funkcionira na najbolji mogući način, da bude kvalitetan i pouzdan, te da se njihovi putnici do svojih odredišta prevezu na siguran način.
 
Svi ti napori učinili su javni gradski prijevoz u Zagrebu pristupačnim svim njegovim stanovnicima, dok su naši plavi niskopodni tramvaji neizostavan dio vizualnog identiteta našega grada.

Stoga je 125 godina javnoga gradskog prijevoza u Zagrebu prvenstveno uspjeh radnika ZET-a, ali i uspjeh svih Zagrepčanki i Zagrepčana te povodom ove vrijedne obljetnice svima upućujem čestitke! 

Predsjednica Uprave,
Ana Stojić Deban